2010-12-27

The Dead Lift

(hedanefter: "Marklyft" Pallar inte längre den här anglosaxiska fetischen, det är dags att återerövra språket. Rackem drar sitt strå till stacken)

Det har varit ett jäkla vurmande för knäböj ett tag nu. På den här bloggen och annorstädes. Julfirandet har manat fram en viss eftertänksamhet. Vad är det som är så mäktigt med knäböj? En återblick:

"Människa går omkring i den otyglade vildmarken. Människa stöter på ett tungt objekt som är placerat strax under axelhöjd. Människa glider in under objektet, placerar det på ryggen, vandrar bakåt två steg med objektet, böjer på knäna, är noggrann med att böja sig tillräckligt långt ner för att ovansidan av låret där det fäster vid höften är lägre ner en ovansidan av knäskålen, reser sig upp igen (fortfarande med det tunga objektet på ryggen), går (stapplar), dom två stegen tillbaka till racket... eh.. förlåt.. "platsen" (klippavsats?).. där objektet låg, lägger tillbaks det och går vidare i den otyglade vildmarken under beundrande blickar från människans kompisar."

Det är något som inte klingar helt ofalskt med det där.

"Människa går omkring i den otyglade vildmarken. Människa stöter på ett jättetungt objekt framför henne på marken. Människa tar tag i objektet och lyfter upp objektet i luften, ger i från sig ett kraftfullt bröl, släpper objektet med en duns som får marken att skaka och går med ett nonchalant leende vidare i den otyglade vildmarken under insupandet av sitt sällskaps underdåniga flinande."

Just det. Så ska det vara!

Stötte på en underbart nörderi i ämnet här. Och del två här. - Marklyft i klackskor?! Rip såklart.

press 72,5x5x3 (5rm pr)
mark 6:3, 170x5 (5rm pr)

16 kommentarer:

Jocke sa...

Oj vad lätt det var också.

Jocke sa...

Jag börjar få svårt att tro på att du passar in i -83 kg också.

Martin Altemark sa...

Bra skrivet, och bra lyft!

Det där objektet är ju bra om det då och då är nåt som inte är en skivstång också, för att skoja till det sådär naturligt. Fast det är svårt att gräva fram stenarna och stockarna såhär års förstås...

rackempackem sa...

jocke- ja, tror också att det där inte var ett riktigt 5rm. har lärt mig att skynda långsamt. vidare mycket intresserad av att veta vad du baserar vikt-bedömningen på? även om jag definitivt tror du har rätt.

martin- låt oss inte låtsas oss bort allt för lång tbka i forntiden. en skivstång är ett mycket praktisk träningsredskap. och jag tar t.o.m. gärna en varm dusch efter passen också!

Mads Jacobsen sa...

Makalöst roligt att dumdansken precis har skrivit ett inlägg om just marklyft, och sedan cruisar till de vanliga favoriterna- och hittar ditt inlägg om just marklyft!
Otäckt starkt- du ser ju ut som du har hur mycket som helst kvar i tanken! jag är som alltid lika imponerad!

//Mads

Jocke sa...

Tror inte det behöver inflikas - jag har aldrig tyckt att marklyft är överlägset, både i applikation, mängd muskelmassa involverad och med en inbyggd solklar standard.

Ludde: allmän kompakthet multiplicerat med 180cm verkar kärvt att få in på <83 kg. Inte för att jag har nåt jättebra öga för sånt.

Jon Ivmark sa...

Du har så rätt. Passar mig bra också då jag är bättre på marklyft än knäböj... Har inte lyckats se filmen ännu, men kan ändå dra slutsatsen att du är läskigt stark.

Jon Ivmark sa...

Nu har jag sett filmen. Löjligt lätt. Mycket imponerad.

rackempackem sa...

Mads- vilket otroligt sammanträffande! Det måste vara något i luften. Hoppas att vi ses snarast igen förrästen!

Anonym sa...

Ser ut som det bara är att gå fram till stången och kvittera ut medlemskapet i flera hundra kilo flera gånger-klubben.

//Jocke

David Englund sa...

Lätta lyft! Jag tycker du testa den där flera hundra kg flera ggr!.

Tycker dock att synsättet på övningarna är lite inskränkt(även om det var skrivet med glimten i ögat).

Det är ju överföringseffekten i övningarna till andra aktiviteter som intressant.

Jocke sa...

David- det kan visa sig att knäböjens överlägsenhet kontra marklyft är en fiktion även där.

rackempackem sa...

David, jocke- ett par tempoböj i regionen 73,5-81,7% i moderata volymer som assistans till Marken kan jag kanske gå med på. Men i stort sett är det överflödigt.

Jocke sa...

Hoppas du menar maxtempo och inte tempokontrollerat. Och absolut inte över 79%. Då händer dåliga saker.

J sa...

Roligt att du skriver att du är trött på det anglosaxiska när din twitter författas på nämnda språk.

Jävligt starkt, när ska du tävla då? För tävla måste man.

David Englund sa...

Såklart tempokontrollerat och rätt viktzon för hypertrofi, ska du utmana Jay Ludde? :)