2010-05-01

A narrow, specialized and excluding fitness.

Inte för att det kommer som någon vidare överraskning men det är tyngdlyftning för hela slanten nu. Känns roligare. Istället för att vara helt galet dålig på allt så siktar jag på att bli pinsamt dålig på tyngdlyftning.

Fick mycket nyttig coaching idag. Några lärdommar/insikter, eller något att tänka på:

_En stor grej är att jag har hållit kroppen för upprätt ett tag. Kan alltså våga fälla överkroppen mer innan draget.

_Allt handlar om att hitta träffen i andra draget. Det är meningslöst om man inte tränar in tajmingen och placeringen där.

_För att kunna träna in ovanstående träff så kan man i princip helt skita i att träna med drag från golvet. Det är bara slöseri med tid att dra från golvet om man inte vet till vilken position man ska komma till med det första draget. Alltså träna från hängande position tills man vet hur man träffar.

_Det är till skillnad från vad jag tidigare trott inget större problem att man fångar vikten högt i styrkeposition. Det är oändligt mycket viktigare att man får till maximal kraftutveckling och därmed höjd på stången i andra draget. När vikterna med tiden blir tyngre så kommer man automatiskt dyka under stången tidigare. Men det är dock bra att gå ner i botten efter man fångat stången.

_Snatch teknik.
Upp till 55kg.
efter det här tog tränaren över och sa åt mig att köra från hängande.

_Hang squat snatch
40kg x 5 x 2
45kg x 5 x 2
50kg x 5 x 1
55kg x 3 x 2
60kg x 2
65kg x 1
70kg x 1
Rekomendationen var att göra sig trött så man tvingas göra rätt. Från 55kg va det dump/reset mellan repsen.


_HBBS
100kg x 3 x 3
Ny teknik. Nästan helt parallellt med fötterna och lite bredare. Känns bra, får ett helt annat tryck rätt ner i fötterna.

_Walk outs
150kg x 1
140kg x 3
Ny övning. Trodde jag skulle krossa diskarna på 150 men man vänjer sig ryktas det om.

_3 sets; no rest
A1. 10 barbell roll outs
A2. 20 back extensions



4 kommentarer:

Jon Ivmark sa...

Ingen större överraskning, nej. För egen del lockar det fortfarande mer att bli en allsidig någorlunda avancerad motionär än att bli en gammal nybörjare, utan utsikter om att bli konkurrenskraftig på riktigt, inom en specifik idrott... ;)

Starka ryck! Skulle inte kalla dem squat snatch, utan power snatch + ohs. Förstår absolut poängen med att fånga högt pga ett aggressivt andra drag, det är bara ordvalet jag inte håller med om ;)

rackempackem sa...

Jon:
Det fanns en tid när jag delade dina prioriteringar. Sannolikt kommer en sådan tid komma igen. Med det sagt så skulle jag nog ändå påstå att om man vill träna för att bli bra i sporten crossfit så ser ett optimalt träningsprogram väldigt anorlunda ut beroende på om man vill bli som bäst om 6 månader eller om man vill bli som bäst om tre år. Att specialicera sig på viss nyckelteknik + givetvis styrka är bara förnuftigt om man vill bli en contender på sikt. Arbetskapacitet byggs ganska snabbt om man sitter på en hygglig avkastning i det genetiska lotteriet.

Vad det gäller namnet har du rätt. Hang snatch ska det heta. Dom flesta av oss generalister fångar ju stången i en teoretisk kraftposition och squatar efteråt även om det finns
grader i helvetet. Alltså så fort man går ner under parallellt när det än sker så är det frågan om en snatch. Squat snatch är således ett överflödigt begrepp.

Martin Altemark sa...

...vad gör man om man drog nitlotten i det där lotteriet?

rackempackem sa...

Martin:
Nästan alla har någon liten del av dubbelspiralen som går att vrida lite kräm ur. Men kan tex bli frimärkssammlare, modelbyggare eller så kan man uppfinna en fitnessekt och börja dricka marguritas!